Ako si zariadiť dielňu: Myslite na ergonómiu

Ako si zariadiť dielňu: Myslite na ergonómiu

Zariadiť dielňu ergonomicky má svoj význam. Práve v odvetví priemyslu sú kladené vysoké nároky na fyzickú kondíciu a opakujúce sa úkony. To vedie k poruchám kostrovej a svalovej sústavy, čo je aj častou príčinou dlhodobej práceneschopnosti. Investujte do prevencie. Tým výrazne znížite riziko poranenia spôsobené opakujúcim sa zaťažením a dosiahnete tak viac produktívnych pracovných dní.

 

Celkové vybavenie dielne však nie je jednoduché. Mnoho ľudí si myslí, že stačí kúpiť iba nábytok do dielne, ale nie je tomu tak. Správnu dielňu dotvára mnoho ergonomických doplnkov, ktoré nám uľahčujú každodennú prácu. Pozrime sa spoločne, ako si zaradiť dielňu v dnešnom článku.

Pracovné stoly do dielne

Výberom výškovo nastaviteľného dielenského stola ľahšie nájdete správnu pracovnú výšku, ktorá bude vyhovovať vašim individuálnym potrebám. Okrem toho u nás nájdete aj špeciálne baliace a montážne stoly, vďaka ktorým budete mať počas montáže alebo balenia všetko, čo potrebujete na dosah ruky. O tom, ako vybrať správny ponk do dielne, sme viac napísali v článku Ako si vybrať správny pracovný stôl do dielne?.

Pracovný stôl s regálom v jednom

Praktické spojenie stola a regálu u nás nájdete pod menom Combo. Ide o pracovné stoly do dielne, ktoré môžete využiť aj ako skladové regály. Tieto dielenské stoly sú extrémne odolné a pevné. Jednotlivé police majú nosnosť až 700 kg pri rovnomerne rozloženej záťaži. Ak vás zaujal, prezrite si Policový regál Combo s dielenským stolom.

Držiaky na monitory a organizéry na dokumenty

Máte na svojom pracovnom stole v dielni monitor alebo pravidelne používané dokumenty? Zariaďte si svoje pracovisko držiakom monitora alebo organizérom na dokumenty. Získate tak omnoho viac pracovného miesta, čo zefektívni váš výkon.

Rohože na pracovisku

Prostredie v dielni si vyžaduje rohože, ktoré sa ľahko udržujú v čistote a sú odolné voči olejovým škvrnám, mastiam a chemikáliám. Gumové priemyselné rohože na pracovisku znižujú zaťaženie chrbta, bolesti kĺbov a nôh počas dlhodobého státia pri práci. Okrem toho zabraňujú pošmyknutiu a tým vzniku vážneho úrazu.

Pracovné stoličky do dielne

Sú skvelou alternatívou k tradičným stoličkám. Sú vhodné pre úlohy, kde je potrebné čupieť alebo sa ohýbať. Pracovné stoličky do dielne šetria vaše kolená a chodidlá a vďaka jednoduchému nastaveniu výšky vám umožňujú vyhnúť sa nepohodlným pracovným pozíciám. Ich hlavnou prednosťou je najmä ergonómia. Mnohé sú vybavené priehradkami pre nástroje, skrutky a matice, takže budete mať všetko potrebné vždy na dosah ruky.

Osvetlenie do dielne

Zlé osvetlenie je častou príčinou bolesti hlavy a únavy očí. Investujte preto do vhodných pracovných svietidiel s nastaviteľnými konzolami, ktoré umožňujú pracovníkom posvietiť si presne tam, kde to potrebujú. Do dielne ponúkame aj pracovné lampy, ktoré umožňujú prispôsobenie teploty svetla tak, aby sa farby a detaily reprodukovali optimálnym spôsobom.

Ako uložiť náradie v dielni

Pri práci v dielni sa mnoho domácich aj profesionálnych majstrov po čase pristihne, že má v dielni neporiadok a nevie nájsť práve potrebné náradie. Nasledujúce doplnky do dielne vám môžu pomôcť sprehľadniť vašu dielňu.

Panely na náradie

Používaním panelov na náradie, nástenných líšt a konzol dosiahnete, že budete mať vždy prehľad vo svojom pracovnom náradí. Nebudete musieť prehrabávať škatule alebo hľadať v zásuvkách, aby ste našli to, čo práve hľadáte.

Organizér do dielne

Ešte väčší poriadok v náradí a súčiastkách dokážete vytvoriť, ak svoju dielňu doplníte o organizér na stenu do dielne, na ktorý môžete zavesiť napríklad plastové boxy na súčiastky. Závesný organizér do dielne predstavuje skvelého pomocníka pre domácich kutilov, aj profesionálov.

Regály do dielne

Regály do dielne sú neoddeliteľnou súčasťou každej dielne. Na výber je takmer neobmedzené množstvo typov, veľkostí a nosností, takže určite nájdete taký, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám a aj miestu v dielni. Police do dielne môžu mať nosnosť od 300 do až 1000 kg na policu pri rovnomerne rozloženej záťaži.

Pracovné prostredie v dielni

Vetranie v dielni a stabilná teplota

Pri práci v dielni je dôležitá stabilná teplota, pretože ako väčšina z nás vie, pri manuálnej práci sa človek často spotí, a následne si musí niektoré vrsty oblečenia vyzliecť, aby sa mu pracovalo komfortne. Pri nestálej teplote môže dôjsť k neželanému poklesu teploty, kedy je človek náchyľnejší na prechladnutie.

Bezpečnosť v dielni

Čo sa týka bezpečnosti, v dielni sa ju nevypláca podceňovať alebo sa spoliehať na heslo „veď si dávam pozor". Už len základ ako lekárnička do dielne vám môže niekedy prísť vhod. Mnoho ľudí už nenecháva nič na náhodu a majú vo svojej dielni aj hasiaci prístroj, ktorý môže v nebezpečných situáciách zachrániť životy aj majetok.

 

V dielni je kvôli bezpečnosti dôležité nosiť aj pracovné odevy a ochranné pomôcky, ako napr. okuliare. Prečítajte si, kedy máte na pracovné oblečenie nárok.

 

Dúfame, že vám dnešný článok pomôže pri rozhodovaní sa o zariadení dielne a budete myslieť aj na ergonómiu. :)

 

Ak sa tiež neviete rozhodnúť pre kovovú skriňu, prečítajte si aj náš článok Vyberáme kovové skrine do kancelárie.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).