Ako zariadiť sklad? Nestačí len veľká budova a dobrá poloha. Čo ešte potrebujete?

Ako zariadiť sklad? Nestačí len veľká budova a dobrá poloha. Čo ešte potrebujete?

„Och, aké by to bolo úžasné, mať sklad, v ktorom by som vždy našiel všetko, čo potrebujem...“ Hovoríte si toto občas aj vy? Ak áno, budete zrejme majiteľ väčšieho e-shopu alebo korporácie, ktorá jednoducho skladové priestory mať musí. A čo je ešte dôležitejšie, nestačia len také obyčajné, klasické sklady. Tie sklady musia byť aj dobre vybavené. Preto sme pripravili tento článok, aby ste svoj sklad mohli vybaviť presne tak, aby váš biznis dobre fungoval.

Čo predurčuje sklad na to, aby bol naozaj funkčný a fungoval efektívne?

Tak ako vo všeobecnosti platí, že čím lepšia je lokalita, v ktorej sa nachádza nehnuteľnosť, tým je drahšia a, samozrejme, v širokom ponímaní aj lepšia, rovnako to platí aj pri skladoch. Akurát že vnímanie „dobrej lokality“ ako dobrej je tu trošku skreslené. Pri skladoch nie je ideálne mať halu niekde v centre mesta, pretože to je omnoho častejšie zaplnené autami.

Okrem toho, do centra to vo väčšine prípadov trvá z diaľnice príliš dlho. Kamióny alebo vo všeobecnosti nákladné vozidlá na prepravu využívajú v prvom rade diaľnice a mestské obchvaty, preto sklady v zónach pri diaľnici patria k tým najlepším.

Čo prináša do skladu efektivitu a pohodu?

Samozrejmosťou by v každom sklade mali byť ochotní a úslužní skladníci, ktorí nielen hýbu končatinami, ale aj rozumne uvažujú. Sklad totiž musí fungovať ako hodinky, nech sa deje, čo sa deje, a presne preto je potrebné, aby mal aj dobrých zamestnancov. Každý z nich by mal mať svoje pevne určené miesto, aby sa nestávali veci, že vzájomne robia to, čo nemajú alebo čo mal robiť niekto iný.

Ak si teda zariaďujete sklad, prvé a najdôležitejšie činnosti, budú nájsť vhodnú lokalitu a budovu a v druhom rade nájsť ľudí, ktorí ju budú počas pracovnej doby obývať.

Hala4.jpg

Potrebujete na zariadenie skladu veľa peňazí?

V prvom rade sa treba opýtať: čo je pre vás naozaj veľa? Sklad sa totiž dá zariadiť nielen v kombináciách rýchlo a draho, pomaly a lacno, ale aj rýchlo a lacno. Stačí si len vybrať toho správneho dodávateľa, ktorý má buď väčšinu regálov a ďalšieho skladového vybavenia priamo na sklade alebo ktorý to nepreháňa s cenami.

Ak ste si dali za úlohu váš nový sklad vybaviť lacno a rýchlo, nebude to jednoduché, ale rozhodne sa to dá. Pri kúpe všetkého zariadenia treba brať ohľad nielen na to, z akého je materiálu, ale aj na to, odkiaľ k vám pôjde, pretože sa vám môže predražiť cena doručenia. Ak ale budete vyberať dôsledne a nebudete kupovať to, čo reálne nepotrebujete, je určite možné sklad zariadiť rýchlo a lacno.

Typ regálov môže v konečnom dôsledku rozhodnúť o tom, či bude váš sklad naozaj dobre použiteľný pre vaše potreby. Máte e-shop s bielou technikou a na dennej báze predávate práčky a rúry? V tom prípade vám policové regály s výškou jednotlivých „poschodí“ 40 cm asi na nič nebudú. Správnou voľbou pre vás budú paletové regály.

Rovnako by ste mali v prípade, ak máte väčšiu firmu, komunikovať aj s jednotlivými oddeleniami, napr. so stratégmi. Oni totiž rozhodujú, čo bude vaša firma nasledujúce roky predávať a kam smeruje. Zásobte sa, aby ste potom nemuseli riešiť vybavenie na poslednú chvíľu.

Hala1.jpg

Ako by malo vyzerať efektívne rozmiestnenie zariadenia skladu?

V tejto časti článku vezmite na vedomie najmä veľkosť vášho skladu, pretože inak sa narába so 100-metrovým skladom a inak s 1500-metrovým kolosom. Preto sa pozrieme na činnosť nazvanú zónovanie. Tá sa používa nielen v bytovom dizajne a v architektúre, ale „požičali“ si ju aj v logistike, kam skladovanie z podstaty veci patrí.

 

Zónovanie je v podstate rozmiestnenie všetkých súčastí skladu. Určite nechcete mať vpredu naskladané práčky v rôznych značkách a modeloch a potom neustále niečo musieť hľadať. Dôležité je aj to, že samotné usporiadanie skladu jednoznačne musíte mať ešte predtým, než ho reálne začnete využívať. Pri celkovom plánovaní nezabúdajte na umiestnenie sociálnych zariadení a taktiež menšej kuchynky alebo spoločenskej miestnosti.

Hoci je náročné jedným článkom zovšeobecniť také množstvo segmentov, aké sa dá v sklade skladovať, vieme si povedať aspoň zopár všeobecne aplikovateľných rád:

1. Predná časť skladu

V prednej časti skladu odporúčame mať umiestnený tovar, s ktorým najčastejšie manipulujete. Ak teda máte e-shop s elektronikou (čiernou, bielou aj malou), lacnejšie, častejšie predávané tovary, dajte práve do prednej časti vášho skladu. Okrem toho by tu, samozrejme, nemal chýbať ani priestor na naskladňovanie a vyskladňovanie tovaru.

2. Stredná a zadná časť skladu

V strednej a zadnej časti skladu by svoj dočasný domov mali nájsť produkty, ktoré rozmiestnite podľa ich typu, povahy a určenia. Berte do úvahy aj faktory ako napríklad expiračný dátum, konkrétna šarža, použité a nové produkty, poškodené tovary a obrátkovosť. Uvidíte, že neskôr, keď bude sklad rozbehnutý, budete vďační za to, že ste zónovaniu venovali na začiatku pozornosť.

Nebudete nič príliš dlho hľadať a vaše skladové hospodárstvo bude prekvitať radosťou.

3. Sklad a priestor: Ako ho ušetriť?

Mimoriadne dôležité, asi rovnako ako plocha skladu, je aj svetlá výška skladu. Pomôže vám totiž hromadiť tovar do výšky a preto môžete ušetriť na nájomnom, ak si vyberiete sklad s vyššími stropmi. Ak chcete priestor využiť naozaj efektívne, dávajte pozor na to, aby ste medzi jednotlivými regálmi nechali dostatok priestoru na manipuláciu s vysokozdvižným vozíkom, ktorého používaniu sa zrejme nevyhnete.

Hala2.jpg

Všeobecným odporúčaním je teda vytvoriť si v celom sklade buď jeden alebo viac koridorov (v závislosti od veľkosti celého skladu). Z jednotlivých koridorov potom povedú menšie uličky pomedzi paletové regály po oboch stranách. Samozrejme, ideálne je pozvať si na samotné usporiadanie uličiek priamo do skladu odborníkov, ktorí vám s tým radi pomôžu, napríklad našich špecialistov z AJ Produkty.

4. Aké regály do skladu zvoliť?

Kvalitné regály do skladu nemusia stáť „majlant“. Ideálne je zvoliť si tzv. paletové regály, ktoré existujú vo viacerých verziách prevedenia, buď na jednu paletu alebo na viac paliet. Jednobunkové paletové regály sú ideálne vtedy, keď máte v jednom regáli rôzne produkty s rôznou výškou. Existujú, samozrejme, aj viacbunkové regály a vtedy je, samozrejme, možnosť paliet uložiť viac.

Prečo si do skladu zvoliť paletové regály?

Paletové regály majú niekoľko jednoznačných výhod, ktoré ich odlišujú od iných druhov regálov. Okrem toho, že kontrola zásob vášho tovaru bude maximálne jednoduchá, získate aj priamy prístup k vášmu tovaru. Samozrejme, vďaka paletovým regálom si môžete obsah regálov prispôsobovať práve vašim zásobám a tovar aj jednoducho odvážiť.

Nezabúdajte, že súčasťou vášho skladu by sa mala stať aj odolná priemyselná váha. Chýbať by vám rozhodne nemala:

  • Plošinová elektronická váha, ktorú využijete na maximálne presné a kontrolné váženie
  • Paletová váha, vďaka ktorej rýchlo odvážite jednotlivé palety pred expedíciou, aby sa zabezpečila neomylnosť
  • Do tretice by ste mali zabezpečiť aj menšiu dávkovaciu váhu, ktorá sa používa na váženie rôznych vážených tovarov (ak takýto tovar nepredávate, tak, samozrejme, ju nepotrebujete)

Zídu sa vám aj policové regály

Policové regály vysokej kvality sú to, čo v sklade budete potrebovať na odloženie rôznych drobností. Umiestnite ich ideálne k stene a tam, kde ich zrejme budete potrebovať. Uložiť si do nich budete môcť rôzne drobnosti ako napr. meter na meranie, baterku alebo ďalšie súčasti bežného života v sklade.

Policovy-regal.jpg

Ako na osvetlenie skladu?

Ak hovoríme o osvetlení vášho domova, pokiaľ nedisponujete mega vilou, zmena bežných žiaroviek vám až takú obrovskú zmenu v účtoch za elektrinu nespraví. Ak ale máte veľký sklad, tak aj „obyčajná“ výmena bežných žiariviek za ekologické LED trubice dokáže spraviť markantnú zmenu. A nehovoriac o tom, že sa môžete rozlúčiť aj s ich neustálymi výmenami – vydržia totiž omnoho dlhšie než bežné trubice.

Ktorý predajca má najlepšie sklady?

Taký americký Amazon, to je modla mnohých skladníkov. Množstvo rôznych elektronických pomocníkov, ktorí im pomáhajú dostať tovar tam, kde má byť, dostáva zabrať najmä počas vianočného obdobia alebo počas výpredajov Black Friday. Amazon má aktuálne jedny z najmodernejších skladov na svete, pričom umiestnené sú najmä v USA.

Alfou a omegou je dobrý dodávateľ skladového vybavenia

Aby bolo vaše skladové vybavenie naozaj kvalitné a úplné, mali by ste si vybrať dobrého dodávateľa všetkého skladového vybavenia, vrátane stoličiek do zázemia a ďalších drobností. Dobrý dodávateľ vám poradí vybavenie do najmenšieho detailu, a tak sa budete môcť sústrediť na jadro vášho biznisu – prácu s tovarom a materiálom uloženým v sklade.

 

Ak by ste radi vedeli viac informácii o konkrétnych skladových riešeniach, kontaktujte našich špecialistov na projektové riešenia.