Transformačný leadership

Transformačný leadership - pre zvýšenie motivácie a odhodlania.

Transformačný leadership je teória vedenia, v ktorej vedúci a tím spolupracujú nad rámec svojich bezprostredných vlastných záujmov a výhod. Po identifikácii potrebnej zmeny vedúci a jeho zamestnanci vytvoria víziu, ktorou sa budú riadiť. Transformačný líder je aktívny, povzbudzuje a slúži ako inšpirácia a vzor pre svojich zamestnancov.

Ako rodinná spoločnosť pôsobiaca na 21 trhoch sa neustále snažíme rozvíjať svoje vedúce postavenie. Už 45 rokov spolupracujeme aj s podnikateľmi a vedúcimi pracovníkmi firiem. Radi vám pomôžeme s návrhom interiéru pracoviska - a prispejeme vedomostiam o vedení, napríklad o transformačnom leadershipe.


Čo je transformačný leadership?

Teóriu transformačného leadershipu vytvoril koncom 70. rokov 20. storočia James MacGregor Burns a vychádza z myšlienky, že inšpiratívny líder motivuje zamestnancov k práci na spoločných cieľoch. Budovaním dôvery a pôsobením ako vzor vedúci podporuje bezpečné pracovné prostredie, v ktorom je každý zamestnanec podporovaný v rozvoji a zlepšovaní svojho výkonu. MacGregor Burns uviedol, že "lídri a nasledovníci si navzájom pomáhajú napredovať na vyššiu úroveň morálky a motivácie".

Bernard M. Bass tento model ďalej rozvinul v 80. rokoch 20. storočia a formuloval štyri prvky, ktoré možno dnes považovať za základ transformačného lídra.

Motivácia prostredníctvom teórie sebaurčenia

Teória sebaurčenia (SDT) je psychologická teória o ľudskej motivácii, blahobyte a osobnom rozvoji a o tom, ako tieto faktory ovplyvňujú okolnosti v našom prostredí. Predpokladá, že ľudia sa prirodzene usilujú o rast, rozvoj a optimálne fungovanie. Teória sebaurčenia sa zameriava na tri základné psychologické potreby: autonómiu, kompetenciu a príbuznosť. Predpokladá tiež dva základné typy motivácie: vnútornú motiváciu a vonkajšiu motiváciu.

Kombinácia transformačného modelu a teórie sebaurčenia je dobrým spôsobom, ako spojiť štyri prvky transformačného leadershipu a spôsoby motivácie zamestnancov.

Ako prijímať a dávať konštruktívnu kritiku?

Zhrnutie:

Úlohou lídra je zapojiť, povzbudiť a posilniť svojich zamestnancov ako skupinu aj individuálne. Transformačný leadership je postavený na štyroch prvkoch: pôsobenie ako vzor, poskytovanie inšpiratívnej motivácie, ponúkanie intelektuálnej stimulácie a prejavovanie individuálnej pozornosti.


Čo je to leadership?

FAQ

Využívanie transformačného leadershipu predstavuje účinný spôsob, ako vytvoriť angažovaných a prosperujúcich zamestnancov, pretože tento model podporuje osobný rozvoj a tímového ducha. Je preto vhodný pre väčšinu pracovísk, kde je pre takéto vedenie priestor. Nie je to však rýchle riešenie, ale štýl vedenia, ktorý je potrebné neustále udržiavať a dlhodobo uplatňovať.
Transformačný vedúci uprednostňuje zamestnancov a zameriava sa na vyzdvihovanie ich dobrých vlastností a podporu angažovanosti. Transakčný vedúci používa odmeny alebo tresty v závislosti od toho, ako zamestnanci pracujú.
James MacGregor Burns (1918 - 2014) bol americký historik, politológ a spisovateľ, ktorý napísal niekoľko kníh vrátane knihy Leadership, v ktorej zhrnul svoje teórie o vodcovstve.
Bernard M. Bass (1925-2007) bol americký profesor a výskumník, známy najmä svojou prácou v oblasti výskumu vedenia ľudí. V čase odchodu do dôchodku bol najcitovanejším výskumníkom v oblasti vedenia ľudí na svete.
Manažér zapája zamestnancov do ich vlastného rozvoja a do rozvoja podniku povzbudzujúcim a angažovaným spôsobom.
Rozvojový leadership je model vedenia, ktorý je založený na výskume transformačného vedenia. Oba modely sú štýly vedenia zamerané na vytváranie pozitívnych zmien v organizácii a podporu rastu a rozvoja zamestnancov. Rozvojový leadership je modelom vedenia švédskych ozbrojených síl.
Americkí psychológovia Edward L. Deci a Richard Ryan.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).