4 výhody efektívneho toku tovarov v sklade

4 výhody efektívneho toku tovarov v sklade

Dobre fungujúci sklad má cenu zlata a môže zvýšiť podiel vášho podniku na trhu z dlhodobého aj krátkodobého hľadiska. To môžete dosiahnuť prostredníctvom riešení, ktoré zvyšujú efektivitu, znižujú náklady a udržiavajú spokojnosť zákazníkov a zamestnancov. Zlepšenie toku tovarov v sklade má mnoho výhod a najlepšie je, že z toho môže profitovať aj vaša firma!
Skladové priestory

1. Lepšie využitie času

Viac času počas nie je možné získať, ale je ľahké efektívnejšie využiť pracovný čas v sklade. Napríklad minimalizovaním časovo náročných postupov, ako sú zbytočne dlhé cesty z miesta vychystávania produktov na miesto ich expedície, ťažkopádne postupy vychystávania a čakanie v radoch na baliacich staniciach. Potrebné je starostlivé plánovanie toho, kde sú uložené produkty s vysokým a nízkym objemom, aby sa najobľúbenejší tovar mohol vyzdvihnúť rýchlejšie. Je tiež nevyhnutné poskytnúť zamestnancom čo najlepšie nástroje na čo najefektívnejšiu prácu, či už ide o viac vychystávacích vozíkov alebo lepšie vybavené baliace stoly.

Po zavedení správnych procesov začnú zákazníci, manažéri aj skladníci vidieť výsledky, s ktorými budú spokojní.

Pracovníčka v sklade
Pracovníci v sklade

2. Zdraví zamestnanci

Zdraví a motivovaní zamestnanci sú základom efektívneho skladu. Preto je dôležité od začiatku investovať do neustáleho zlepšovania. Ide o toto: zle riadené pracovné postupy majú často za následok nedostatok času a väčší stres pre zamestnancov. To zasa môže viesť k chybám pri vychystávaní a manipulácii, čo ovplyvňuje služby poskytované zákazníkom. Môže to viesť aj k úrazom, práceneschopnosti či výpovediam zamestnancov, takže je potrebné prijať a zaškoliť nových alebo dočasných zamestnancov, čo je časovo aj finančne náročné.

Riešením je investovať do dobrého pracovného prostredia, v ktorom sa uprednostňuje pohoda, ako aj ergonómia, bezpečnosť a praktické postupy. Pozitívny vplyv týchto investícií na seba nenechá dlho čakať.

Paletové regály

3. Náklady na priestory sa môžu znížiť

Optimalizácia skladu je praktický spôsob, ako maximalizovať kapacitu v danom priestore. Prispôsobením skladových a paletových regálov na mieru skladovanému tovaru a rozmerom priestorov možno predísť potrebe rozšírenia alebo prípadného sťahovania. Akú kapacitu teda musí mať sklad? V ideálnom prípade by mal byť váš sklad navrhnutý tak, aby zvládal bežný dopyt a bol vždy plný na 80 - 85%. Podnik by však mal plánovať a počítať s využitím externého skladu na obmedzené časové obdobia, ako napríklad na Vianoce.

Existuje ale hranica, kedy využívanie externej pomoci stojí viac, ako sa oplatí, a začína sa argumentovať rozšírením vlastného skladu. To bude závisieť od toho, ako veľmi sa zvýši objem v čase špičky a aké dlhé obdobie tieto špičky trvajú. Ak je to viac ako niekoľko týždňov v roku, možno je čas na rozšírenie priestorov. Všetko je otázkou toho, čo bude z dlhodobého hľadiska najlepšie na udržanie efektívneho chodu podniku.

Paletový regál s výsuvom

4. Zákazníci sa radi vracajú

Prečo zvyšovať tok zásob? Pretože výkonnosť skladu má zásadný vplyv na zákaznícku skúsenosť. Sklad je dôležitou súčasťou reťazca, ktorý pozostáva z výberu tovaru, zásobovania, marketingu a predaja. Keď všetky časti reťazca spolupracujú a bez problémov zapadajú na svoje miesto, sú splnené kritériá pre dobrý a trvalý vzťah so zákazníkom.

V sklade s premysleným pôdorysom, dobre vyváženou kapacitou a správnym typom vybavenia je pre zamestnancov jednoduché odvádzať dobrú prácu. Tovar je na svojom mieste a možno ho okamžite vyzdvihnúť, zabaliť a odoslať, čo znamená, že zákazníci sú spokojní a vaše služby využívajú znova a znova.