Rýchly strečing počas obednej pauzy

Rýchly strečing počas obednej pauzy

Na to, aby sme boli zdravší, nie sú potrebné žiadne zázraky. Napriek tomu často zabúdame na maličkosti pre zdravý životný štýl, napríklad strečing svalov počas dňa. Je to dôležité bez ohľadu na to, či máte fyzicky náročnú prácu alebo pracujete v kancelárii. Strečing počas dňa jednoducho príde vhod každému. Skúste nahovoriť svojich kolegov a začnite so skupinovými cvičeniami čím skôr! Dnes si vysvetlíme, ako na to.

Vyhnite sa neželaným zraneniam

Je dôležité robiť si v práci aktívne prestávky bez ohľadu na to, ako lákavo vyzerá pohovka v odpočinkovej miestnosti. Práca, ktorá si vyžaduje zdvíhanie ťažkých predmetov a veľa chôdze a státia, často vedie k únave nôh a problémom s chrbticou. Dlhé dni v kancelárii sú pre telo tiež náročné. Každodenný kancelársky strečing s kolegami v práci je zábavný spôsob, ako predchádzať zraneniam z opakovaného namáhania spôsobeného sedavým zamestnaním.

Lieky proti bolesti a krátke zdriemnutia sa môžu zdať ako jednoduché riešenia, ale sú dočasné. Lepším liekom je vykonávanie plánovaných strečingových cvičení alebo iných aktivít, ktoré zlepšujú krvný obeh a rozťahujú svaly a šľachy. Okrem toho, budete mať navyše energiu a lepšiu náladu.

Prečítajte si viac o ergonómii
 

Motivujte sa

Vytvorte plán spolu so svojimi spolupracovníkmi, kde sa dohodnete na spoločnom strečingovom cvičení. Urobte z toho zábavnú aktivitu a nechajte ju zúčastniť sa všetkých, ktorí majú záujem. Môže to viesť k posilneniu pracovných vzťahov a lepšej tímovej práci. Vzájomná motivácia vás zároveň bude posúvať stále ďalej!
 

Jednoduchý strečing počas obednej pauzy

Z nasledovných cvikov si vyberte tie, ktoré vám a vašim kolegom vyhovujú. Cviky striedajte podľa toho, ktoré svaly zaťažujete najviac.

Strečing ramien

  1. Postavte sa, rozkročte nohy pre správnu stabilitu a vystrite chrbát.
  2. Predpažte vystreté ruky pred seba do výšky ramien. Vaše dlane by mali smerovať proti sebe.
  3. Potom pomaly upažte ruky, tlačte lopatky k sebe a otvorte priestor pred vami. Mali by ste cítiť, ako sa vám napínajú svaly okolo lopatiek.
  4. Pomaly naspäť predpažte ruky a spojte dlane. Zaoblite horný chrbát a tlačte lopatky od seba.
  5. Cvik zopakujte
Life-at-work_blog_736x300_1.jpg


Chrbát a bočné brušné svaly

  1. Postavte sa, rozkročte nohy pre správnu stabilitu.
  2. Zodvihnite ruky nad hlavu.
  3. Nakláňajte sa s vystretým chrbtom do oboch strán. Najprv nakloňte ruky a hornú časť tela doprava. Vaše boky by sa mali nahnúť doľava. Potom nakloňte ruky a hornú časť tela doľava. Vaše boky by sa mali nahnúť doprava.
  4. Cvik zopakujte.

Boky

  1. Postavte sa s nohami blízko k sebe, budeme robiť výpady. Ako správne cvičiť výpady? Urobte pravou nohou veľký krok dopredu tak, že budete mať 90 stupňový uhol medzi stehnom a lýtkom pravej nohy. Hmotnosť tela by mala spočívať na vykročenej, pravej, nohe. Hornú časť tela máme celý čas vystretú. Pri cvičení sa koleno ľavej nohy nesmie dotknúť podlahy, zastavte sa vždy pár cm nad podlahou.
  2. Vymeňte nohy a cvik zopakujte.
Life-at-work_blog_736x300_2.jpg


Strečing stehien

  1. Začnite tým, že kľačíte na kolenách. Vykročte jednou nohou pred seba, pričom vaše stehno a lýtko by malo byť v 90 stupňovom uhle.
  2. Vytočte hornú časť tela, uchopte nohu za vami za priehlavok a potiahnite ju smerom k sebe.
  3. Poriadne precíťte natiahnutie stehenného svalu.
  4. Zostaňte v polohe 5 - 10 hlbokých nádychov.
  5. Opakujte s druhou nohou.
Life-at-work_blog_736x300_3.jpg


5 tipov, ako vytvoriť Dream team!

 

FAQ

Strečing udržuje svaly pružné, čo podporuje pohyblivosť a zabraňuje stuhnutiu šliach a kĺbov.
Je dôležité, aby ste svaly nepreťažovali. Venujte pozornosť tomu, ako sa vaše telo cíti, a netlačte príliš na pílu.
Je dobré, ak je vaše telo pred začiatkom cvičenia zahriate. Je v poriadku, ak pri strečingu cítite diskomfort, ale nemalo by to bolieť, inak si môžete ublížiť.
Strečing zvyšuje vašu pohyblivosť a znižuje riziko zranení počas fyzickej aktivity.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).