Čo je to ergonómia a ako ju využiť pri práci?

Čo je to ergonómia a ako ju využiť pri práci?

Ergonómia je bežne používaný pojem v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Je to tiež pojem s dôležitým významom. Ergonomické pracovisko môže zlepšiť zdravotný stav, zvyšuje pohodu a podporuje produktivitu zamestnancov. Kľúčom k dobrej ergonómii je zohľadňovať fyzické, mentálne a sociálne aspekty a rozdiely medzi jednotlivcami.

Čo je to ergonómia a ako ju využiť pri práci?

Ergonómiou rozumieme prispôsobovanie pracovných prostriedkov a pracovného prostredia vlastnostiam a potrebám človeka s cieľom zlepšiť jeho pracovný výkon a pohodlie.

Na ergonómiu musíme hľadieť holisticky

Po dlhú dobu sa ergonómia popisovala iba ako vzťah medzi človekom a produktom. To je síce stále pravda, ale v súčasnosti už existuje množstvo funkčných a ergonomických produktov, ktoré uľahčujú každodenný život ľudí, ako napríklad aktívne stoličky.

Ergonómia ale znamená oveľa viac než to. Vychádza z holistického pohľadu na pracovisko (musíte ho vnímať ako celok a nie iba jeho časti). To znamená plánovať a prispôsobovať celé pracovné prostredie a náplň práce svojim zamestnancom. To isté platí aj pre home office.


Meňte pracovné polohy s aktívnymi stoličkami
Výškovo nastaviteľný stôl
Skrivbord MODULUS
529,- €
Ergonomická balančná stolička
Balanspall ACTON
149,- €

Zohľadnite individuálne rozdiely

Ergonomické pracovisko by malo byť prispôsobené ľuďom, ktorí tam pracujú, a nie naopak. Naša produktivita je najvyššia vtedy, keď sú pre nás vytvorené pracovné podmienky v súlade s našimi individuálnymi fyzickými a mentálnymi predpokladmi.

Preto je dôležité brať do úvahy individuálne rozdiely napríklad v oblasti fyzickej sily a vzrastu alebo schopnosti učiť sa nové informácie. Na základe týchto rozdielov môžete navrhnúť, zorganizovať a vybaviť pracoviská ergonomickejším spôsobom.

Zhrnutie

V dnešnom blogu ste sa dozvedeli, čo znamená ergonómia. Okrem znalosti správnych pracovných polôh a používania rôznych ergonomických pomôcok ide o plánovanie a prispôsobenie pracovného prostredia aj pracovných metód individuálnym podmienkam. Dobrá ergonómia si vyžaduje komplexný prístup, ktorý zahŕňa ergonómiu v podobe uľahčenia práce, zvukovú ergonómiu, svetelnú ergonómiu, zohľadnenie rizík dlhodobej statickej záťeže a význam pravidelného a rozmanitého pohybu.

Ergonomický nábytok pre vaše zdravie

FAQ

Ergonómia je štúdium funkcií ľudského tela pri práci a prispôsobenie pracovného prostredia tak, aby sa minimalizovala fyzická záťaž.
S nastaviteľnou kancelárskou stoličkou a výškovo nastaviteľným stolom sa dá kancelársky priestor prispôsobiť na mieru každému používateľovi. Mal by tu byť aj dostatok miesta na nohy a dodržiavať dostatočnú vzdialenosť od monitora.
Neexistuje jediná správna poloha pri sedení. Najdôležitejšie je často meniť pracovné polohy a striedať sedenie a státie.
Pri sedavom zamestnaní je dôležité hýbať sa počas pracovného dňa. Pomôžu vám v tom napríklad mikroprestávky po sústredenej práci, jednoduché cvičenie počas práce v stoji, či prechádzky počas obeda.
Nebezpečné je najmä nezdravé držanie tela pri práci a nedostatočná zmena pracovných polôh. To vedie k bolestiam chrbta, krčnej chrbtice, bedier a môže viesť až k chronickej bolesti chbta.
Slovo ergonómia pochádza z gréckeho ergon, čo znamená práca, a nomos, čo znamená zákon, pravidlo.
Nemusíte hneď nakúpiť ergonomický nábytok na celé pracovisko. Najskôr identifikujte oblasti, kde bude mať kúpa ergonomického vybavenia najväčší prínos a následne po malých krokoch zlepšujte svoje pracovné prostredie.

Chcete vedieť o našich akciách a novinách ako prvý?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a získajte exkluzívny prístup k informáciám o našich akciách, novinkách a zaujímavých článkoch.
Počkajte prosím...
*Kliknutím na prihlásenie na odber potvrdzujem, že súhlasím so spracovaním osobných údajov (viď. Politika informovanosti dotknutej osoby).